Vriendschap Al Basma 

Springth heeft een vriendschapsband met Al Basma. Al Basma is een dagbestedingscentrum in Beit Sahour dat vlak bij Bethlehem  ligt in de bezette Palestijnse gebieden. Daar ondersteunt de overheid de zorg voor gehandicapten en mensen met een gedragstoornis niet ze moeten zichzelf maar zien te redden.  Al Basma moet het hebben van geld wat ze verdienen met deverkoop van producten die ze zelf maken , van giften en andere vormen van ondersteuning.  

Zelf verdienen 

Hoe de mensen van Al Basma zelf geld verdienen? Ze verbouwen en verpakken groente die ze lokaal verkopen in winkels, ze persen van oud papier en zaagsel briketten en ze verzamelen afvalhout om er kachelhout van te zagen waarmee ze de eigen kachel stoken. Zo besparen ze op energiekosten. Ze maken kerstkaarten en notitieboekjes van oud papier, ze weven vloerkleden, etc. die allemaal in de verkoop gaan. Bij Al Basma hebben ze een grote wasmachine en wasdroger, waar de was van het tegenover liggende guesthouse wordt gedaan door de deelnemers. Ook helpen de deelnemers met de verzorging van de gastenkamers.

Concrete vriendschap

Springth helpt bijvoorbeeld  met workshops over bijvoorbeeld het maken van zorgplannen. Springth helpt ook door heel concreet naar probleemgedrag van deelnemers te kijken, om vandaar uit tot oplossingen te komen. We helpen mee door grotere en kleinere projecten op te zetten. Zo hebben we geholpen het organiseren van een kookclub voor de deelnemers. Voor de kerstdagen schreven en regiseerden  we een en door een mini musical, die werd uitgevoerd door de deelnemers van Al Basma. Ook hebben we een slagwerkgroep opgestart. Soms sturen we deskundige vrijwilligers om bij te dragen aan het verbeteren van de zorg in Al Basma. Omdat de financien een terugkerend probleem zijn, helpen we als dat nodig is, ook met geld en de aanschaf van materialen, gereedschappen en andere benodigdheden. Zo proberen we onze vriendschap met Al Basma concreet gestalte te geven.

Meer weten over Al Basma? Dat kan door contact op te nemen met Springth en/of te kijken op https://bethlehemhandicraft.org/members/al-basma-center/

Op onderstaande foto’s kun je klikken, dan worden ze groter.